vrijdag 4 oktober 2019

Dierendag 2019: een mooie dag om uit te zoeken hoe het met de varkens van Het Familievarken gaat. Een jaar geleden is de meest innovatieve varkensstal gebouwd, waar het welzijn van de varkens voorop staat. Vlogger Femke reist af naar Brabant voor de Dierendagspecial. 

Op woensdag 28 november 2018 vond in Boekel de starthandeling plaats van nieuwe, innovatieve varkensstallen. Varkens doen in deze stallen hun behoefte op een potje en dat neemt vele voordelen met zich mee. De verwachting is dat de dieren zonder stress leven, waardoor zij een hogere weerstand hebben en minder medicijnen nodig hebben. Ook ontstaat er niet tot nauwelijks ammoniak, één van de grootste problemen in de hedendaagse landbouw.

Legolisering

Het innovatieve aan deze stallen is dat ze op een "gelegoliseerde" wijze zijn gebouwd. "Het ultieme doel is om een bouwpakket te ontwikkelen dat in twee weken met zo min mogelijk middelen kan worden opgezet. Net als een Ikea kast.", vertelt Niek Meijerink, projectleider Dura Vermeer.

HET FAMILIEVARKEN

Varkensboeren, wetenschappers, technologen, architecten en stallenbouwers werken samen in het consortium Het FamilieVarken. Het consortium werkt dus aan een stal waarin varkens zonder stress kunnen leven. De provincie Noord-Brabant heeft een lening ter beschikking gesteld en met behulp van Agrifood Capital is een subsidie verkregen. "Bij Agrifood Capital gaat het om gezondheid en werk. Als deze proef lukt, kan dat wel eens een revolutie betekenen in de varkenshouderij", vertelt regiomanager René Peerenboom van Agrifood Capital.

© 2019 Dura Vermeer

a proud DotControl creation