In de regio Enschede

werd midden in het centrum een ziekenhuis gebouwd

Gerealiseerd
status
06-2012 - 05-2015
Loopduur
Zorg
Segment

Net voor de zomer van 2016 is het Medisch Spectrum Twente (MST) formeel geopend. Een hypermodern ziekenhuis met een vloeroppervlak van 78.400 vierkante meter op 23.000 vierkante meter grond, midden in het centrum van Enschede. MST is gebouwd onder verantwoordelijkheid van aannemers Dura Vermeer en Trebbe. 

Healing environment
Het ontwerp voor het MST is van IAA Architecten uit Enschede en is gebaseerd op de principes van Healing Environment. Hierbij komt een bewust gekozen omgeving het herstel en welbevinden van patiënten ten goede. Om zo’n helende omgeving te creëren is gekozen voor een overzichtelijk, open gebouw dat geborgenheid uitstraalt. Om het welbevinden van patiënten te vergroten, zijn onder meer uitsluitend eenpersoonskamers gebouwd en is gezorgd dat alle patiënten naar buiten kunnen kijken.

Het gebouw is voorzien van moderne technologische snufjes, onder meer op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt het pand bijvoorbeeld primair gekoeld en verwarmd door betonkernactivering. Door warm of koud water door leidingen in de betonvloeren te laten lopen, kan via het plafond en de vloerwarmte en -koude worden overgedragen aan de verblijfsruimten.

Uitdaging
Een ziekenhuis midden in een stadscentrum bouwen is een uitdaging. Omdat de partijen al in 2009 bij het project betrokken werden, kon de bouw efficiënter en goedkoper voor alle partijen. Om het bouwterrein noodzakelijk klein te kunnen houden, werd ‘just in time, just in place’ georganiseerd en gebouwd. Zowel in de voorbereiding als uitvoering is getracht het grote gebouw in kleine stukjes te knippen.


  • LocatieEnschede
  • OpdrachtgeverMedisch Spectrum Twente
  • WerkmaatschappijenDura Vermeer Bouw Hengelo

VRAGEN? NEEM CONTACT MET ONS OP!

Je contactinformatie

© 2020 Dura Vermeer

a proud DotControl creation