In de regio Amersfoort

maakten we een verticale stapeling van de aanwezige instellingen

Gerealiseerd
status
09-2010 - 11-2013
Loopduur
Onderwijs
Segment

In 2010 is Dura Vermeer gestart met de bouw van het Cultureel Centrum Eemhuis te Amersfoort in opdracht van de gemeente Amersfoort. Het Eemhuis is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten. Vier belangrijke culturele Amersfoortse instellingen hebben zich gevestigd in het Eemhuis.

Het is een bijzonder en inspirerend centrum geworden. Scholen in de Kunst, bibliotheek Eemland, Archief Eemland en KAdE hebben in totaal 14.800 vierkante meter tot hun beschikking gekregen. Onder het Eemhuis is een parkeerplaats gerealiseerd met 375 parkeerplekken. Scholen in de Kunst is de grootste en meest veelzijdige aanbieder van kunsteducatie in de regio Amersfoort. Bibliotheek Eemland heeft een indeling in werelden, conform het nieuwe bibliotheekconcept. Voor Archief Eemland is een archiefbescheiden van meer dan vijf kilometer beschikbaar. Kunsthal KAdE heeft een eigen café, auditorium, winkel, zalen en kabinetten.

Verticale stapeling van de aanwezige instellingen
Het gebouw is georganiseerd als een verticale stapeling van de aanwezige instellingen die de continuïteit van het publieke domein versterken in het gebouw. Op de begane grond is het publieke plein een overdekte ruimte, die dienst doet als de foyer van het poppodium. Aan de andere kant vormt het plein stapsgewijs de terrasvormige bibliotheek. De bovenste verdieping van de bibliotheek heeft een grote open ruimte met uitzicht op de stad. Daarboven zweeft het Archief Eemland dat het plafond van de ruimte vormt.

Bij de bouw van het Eemhuis was er weinig ruimte beschikbaar voor de bouwplaats. Door deze krappe bouwlocatie moesten bouwmaterialen op afroep-JIT worden geleverd. Er is gekozen voor een aantal duurzame oplossingen. Een van deze oplossingen is een Warmte-koudeopslag. Daarnaast is er gekozen voor het gebruik van duurzame materialen.


  • LocatieAmersfoort
  • OpdrachtgeverGemeente Amersfoort
  • WerkmaatschappijenDura Vermeer Bouw Hengelo

VRAGEN? NEEM CONTACT MET ONS OP!

Je contactinformatie

© 2020 Dura Vermeer

a proud DotControl creation