donderdag 28 juli 2016

Zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen
In de wijk Nobelhorst in Almere worden 22 ZEN-woningen gerealiseerd. ZEN-woningen zijn zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen, uitgerust met allerlei maatregelen op het gebied van energie en comfort. De huizen zijn goed geïsoleerd en uitgerust met energiezuinige installaties en regelsystemen, hierdoor is de energierekening voor de bewoners nagenoeg nul. 12 van de woningen zijn sociale huurwoningen voor woningcorporatie Ymere, de andere 10 woningen zijn koopwoningen.

Ambities
Nummer 1 ambitie is het realiseren van een duurzame wijk. Deze ambitie wordt waargemaakt door vanuit drie pijlers te ontwikkelen. Sociale duurzaamheid; de nieuwe bewoners worden lid van een ‘dorps’ buurtschap met meerdere ontmoetingsruimten. Natuurbeleving; fysiek voelbare natuur in openbare ruimte (bos en water). Energieneutrale woningbouw, bewustwording van verbruik en energielastenreductie.

Energiemaatregelen
Zonne-energie wordt benut door de zonnepanelen en de zonneboiler op het dak. Deze produceren stroom en warmwater. Ook wordt verloren energie uit ventilatielucht en douchewater hergebruikt. Naast een uitstekende isolatie en energiezuinigheid van de woningen worden de ZEN-huizen opgeleverd met een regenton, bijwateren van het gazon met kostbaar drinkwater is daarmee verleden tijd. Ook wordt er elektrisch gekookt, dat is duurzamer dan gas. Er wordt gebruikgemaakt van FSC hout en de kozijnen zijn gemaakt van gerecycled kunststof.

Bewonersbegeleiding
De mens staat centraal in het gebruik van de ZEN-woningen. De drie belangrijke elementen in het beperken van verbruik in een woning zijn A) bouwkundige maatregelen (30%), B) gebouwgebonden installaties (30%) en C) bewonersgedrag (40%). Bewoners krijgen via software real-time inzicht in hun verbruik. Dit zal zorgen voor meer bewustwording en perspectief tot besparing. Ook is er gedurende 10 jaar een helpdesk beschikbaar.

Energie Prestatie Garantie (EPG)
De energieprestatie van de woning wordt voor 10 jaar na oplevering gegarandeerd. De prestatie is zelfs verzekerd via SWK. Mocht de woning toch meer energie gebruiken dan afgesproken, dan heeft de koper gedurende die 10 jaar recht op herstel. Dura Vermeer voert private kwaliteitsborging bij ontwerp en uitvoering van de woningen.

© 2019 Dura Vermeer

a proud DotControl creation