maandag 27 november 2017

Technologiebedrijf Nedap, bouwconcern Dura Vermeer en T-Mobile zijn een proef gestart met slimme parkeersensoren. Deze meten welke parkeerplekken vrij en welke bezet zijn. De drie maanden durende proef vindt plaats bij De Gruyter Fabriek in Den Bosch. Het consortium verwacht in de toekomst op grote schaal steden en andere hotspots te voorzien van slim parkeren.

De toepassingen van slim parkeren zijn legio. Individuele gebruikers worden haarfijn naar de lege plekken genavigeerd met behulp van een app. Steden en gemeenten kunnen de verkeersstromen reguleren op basis van de actuele parkeersituatie. Handhavingsdiensten kunnen precies uitlezen waar overtreders staan. Bijkomend voordeel is dat de betalingsdiscipline sterk omhoog gaat wanneer mensen weten dat er sensoren actief zijn.

Tot nu toe installeerde Nedap haar eigen netwerk op plekken waar het bedrijf de sensoren plaatste. Nu T-Mobile landelijke dekking biedt met haar NarrowBand IoT-netwerk, biedt dat een grootschaliger perspectief. Hele wijken kunnen in potentie van parkeersensoren worden voorzien. Daarvoor komt bouwbedrijf Dura Vermeer in beeld. NarrowBand IoT is een nieuwe, wereldwijde standaard. Het combineert een extreem laag energieverbruik met een zeldzaam goed bereik, zoals op afgelegen plekken, hoog in de lucht of zelfs onder de grond.

Belangrijke ijkpunten binnen de proef zijn de batterijduur van de sensoren, het bereik en de stabiliteit van de verbinding met het netwerk. Naast de proef in ’s Hertogenbosch wil het consortium de komende tijd in vijf gemeenten een ‘field trial’ doen. Hierin worden samen met de gemeenten interessante parkeeruitdagingen aan een test onderworpen. 

T-Mobile, Nedap en Dura Vermeer starten proef met slimme parkeersensoren

Ook voor Advin is een rol weggelegd. Het ingenieursbureau helpt het inpassen en vertalen van gemeentelijke vraagstukken op het gebied van mobiliteit, leefbaarheid en parkeren naar de slimme parkeeroplossing. Daarbij kan worden gedacht aan het real-time en betrouwbaar inzicht geven in het gebruik van parkeerplaatsen in de openbare ruimte, het organiseren van minder zoekverkeer naar parkeerplaatsen en het stimuleren van dubbel parkeergebruik, dit alles in relatie tot de toepassing van de slimme parkeersensoren.

© 2018 Dura Vermeer

a proud DotControl creation