dinsdag 9 juli 2019

Tropische bossen, Savannes, de ‘Big Five’ en schitterende nationale parken; een paar voorbeelden van waar je aan zou kunnen denken als je Mozambique hoort. Maar met meer dan de helft van de bevolking die in armoede leeft en het verschil tussen arm en rijk dat steeds groter wordt blijft Mozambique nog steeds een van de armste landen ter wereld. Omdat hiermee de gezondheidszorg erg achterblijft is stichting SODA aan de slag gegaan met plannen voor verschillende kleine ziekenhuizen met goede zorg in Afrika.

 

Bekend terrein voor onze mannen

De container werd een lange tijd geleden volgepakt met benodigdheden voor de bouw en het verblijf daar en is na 12 weken aangekomen op plaats van bestemming. Ons bouwteam vertrekt op 16 juli weer naar Afrika. Bekend terrein voor collega’s Erwin Linderman en Jaap Onrust, want in 2015 waren ze hier ook om een klein ziekenhuis te bouwen. Deze keer hebben ze hun team aangevuld met Patrick Egberink en Jeffrey Menger.

 

Genoeg ziekenhuiservaring opgebouwd

Ook Bertho Veltink en Niels Slotman van Goossen Te Pas en Margot Leurink van Trebbe zijn onderdeel van het team. Margot hielp voornamelijk in de voorbereiding en is erg betrokken bij het project. De eerste keer bouwde het team in Itepala, na de oplevering van het MST in Enschede. Ook het ziekenhuis in Scheemda is gebouwd en momenteel zijn we samen met Goossen Te Pas aan de slag voor het nieuwe ziekenhuis in Hardenberg. De mannen hebben letterlijk en figuurlijk genoeg ziekenhuiservaring opgebouwd.  

 

 

Waar komt het project vandaan?

Stichting SODA is een stichting die zich inzet voor de ondersteuning van doctoren in Afrika.  Via de stichting is het bouwteam in contact gekomen met Anneke Douma, een Nederlandse zendeling in Mozambique. Zij heeft van de lokale overheid een stuk grond toegewezen gekregen in Mecula, waarop het team een kliniek gaat bouwen. In de kliniek komen:                                                                             

  • Laboratorium en ruimte voor consult;                                                                      
  • Behandelruimte voor fysiotherapie met kleine oefenruimte; 
  • Behandelkamer tandarts;
  • Kantoor voor raadgeving (arts/psycholoog);
  • Kamer voor onderzoek + kleine chirurgische ingrepen;
  • Zaaltje voor training en uitzending van gezondheidszorgwerkers; 
  • Klein keukentje
  • Toiletten;
  • Voorraad en bergruimte.

 

Middelen inzamelen

Je kunt je voorstellen dat het flink wat middelen vergt om een kliniek in Afrika te bouwen. In totaal had het team 60.000 euro nodig. Het inzamelen van middelen is goed verlopen. Bouwmaterialen, gereedschappen, meubels en medische apparatuur zijn compleet en ook de donatie van financiële middelen loopt richting het doel. Een aantal grote donateurs, in zowel materiaal als financiën, hebben dit mogelijk gemaakt. Donaties van een laser, troffels, lijmtangen, emmers, bezems tot aan een wasmachine en een AED, alles gaat mee en blijft daar ook. Om de puntjes op de ‘i’ te kunnen zetten, kan het team nog steeds donaties gebruiken.

 

Hoe gaat het in z'n werk?

Na het regelen van visums, inpakken van koffers en afscheid nemen van de familie en vrienden vliegt het team op 18 juli naar Afrika en landen in daar in Nampula Mozambique. Vanuit daar vliegen ze met een klein vliegtuigje naar Mecula, op een airstrip vlak naast het dorp. Dan is het drie dagen acclimatiseren om op maandag 22 juli écht aan de slag te gaan, samen met de lokale bevolking. Jaap: "Mecula ligt niet in het Afrika wat je in de reisgidsen ziet, maar het échte Afrika. Het is niet te vergelijken met wat hier als normaal ervaren, ze hebben daar gewoon helemaal niets."

 

De eerste drie dagen treffen ze vooral voorbereidingen op de bouwplaats. Op 10 augustus staat het verjaardagscadeau van collega Patrick ook meteen klaar; het vliegtuig terug naar Nederland. Dan reizen ze met z’n allen terug en zal de kliniek volledig afgerond worden door de lokale bevolking, met de juiste instructies.

 

Je geeft veel, maar het levert je ook heel veel op

Voor te stellen is hoe veel tijd en energie er voor de mannen in gaat zitten. Jaap vertelt wat er allemaal nodig is om daar naartoe te kunnen: "Het is niet alleen het ophalen van de benodigde donaties in geld en materialen, maar ook het plannen van zowel de bouw als de reis, het technisch uitwerken van het project, overleggen met alle betrokkenen, inpakken van de container en noem zo maar op."

 

Daarnaast vertrekt het team op 18 juli en komt terug op 10 augustus. Dus niet alleen tijd en energie, maar ook vakantiedagen worden ingezet. Erwin verwoordt het mooi: "Dit is nu de tweede keer dat we het doen, gewoon omdat we het mooi vinden om te doen. Je geeft heel veel tijd, maar het levert je ook heel veel op. We gaan daar naartoe om een ziekenhuis te bouwen. Natuurlijk geef je er je vakantie ook voor op, maar het is het waard. Ook al zouden we maar één kind redden, dan hebben wij het al betaald gehad."

 

Weten hoe de kliniek gebouwd wordt en alles op de voet volgen? Kijk dan op de website van stichting SODA.

© 2019 Dura Vermeer

a proud DotControl creation