donderdag 30 november 2017

Parkeergarage Lammermarkt heeft de de Rijnlandse Architectuur publieksprijs gewonnen. Naast een juryprijs konden mensen stemmen op het – voor hen – beste en mooiste project. Alhoewel Mecanoo van de Leidse studentenhuisvesting Langeburg met de juryprijs naar huis ging, nam JHK Architecten van de Lammermarkt met 23% procent van de stemmen de publieksprijs in ontvangst. Maar als betrokken bouwer met de focus op de eindgebruiker, vinden we die publieksprijs toch veel en veel interessanter… 

De locatie en de diepte van de nieuwe parkeergarage verlangden een ingenieuze en gewaagde uitvoeringstechniek. Daarom sleepte Parkeergarage Lammermarkt eerder deze maand al de Betonprijs 2017 binnen in de categorie “Uitvoering”. Een zeer gebruiksvriendelijk en spectaculair gebouw. Niet voor niets noemen de Leidenaren het dan ook: het achtste wonder. 

Juryrapport Parkeergarage Lammermarkt – RAP Leiden

Van de parkeergarage op de Lammermarkt is de jury onder de indruk van de zorgvuldigheid waarmee alles tot in detail is uitgewerkt. Het is een mooie, ruime en bijna serene parkeergarage geworden met een mooi kleuraccent. Het entreegebouw sluit daar naadloos bij aan. De gekozen cilindrische vorm van de garage is uitstekend gekozen en geeft veel openbare ruimte terug aan de gemeente. Minpuntje volgens de jury is de lege ruimte in het midden van de garage die onbenut is. De relatie tussen onder- en bovengrond die nu mist, had op deze plaats voelbaar kunnen worden gemaakt en daarmee de garage een nóg spectaculairder accent gegeven. 

Rijnlands Architectuur Platform Leiden

Het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) is een onafhankelijke non-profitorganisatie die zich bezighoudt met de ontwikkelingen rondom architectuur in de regio Rijnland. RAP is een kennisplatform, agendeert lokale en urgente thema's, organiseert debat en treedt daarbij desgewenst op als intermediair. Met een uitgebreid en gevarieerd jaarprogramma maakt RAP Leiden complexe onderwerpen als ruimtelijke ordening, architectuur en stedelijke groei toegankelijk en aantrekkelijk. 

Klik hier voor meer informatie en de overige genomineerde projecten.
 

© 2018 Dura Vermeer

a proud DotControl creation