donderdag 21 december 2017

De vernieuwde bibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de Publieksprijs van de Rotterdam Architectuurprijs gewonnen. Het team, bestaande uit Marcel Quanz namens de Erasmus Universiteit Rotterdam, architect Jef van der Putte en projectleider van Dura Vermeer Henk Minnaard, nam de prijs gisteravond in ontvangst. Uit de motivatie van de stemmers kwam naar voren: ‘Door veel licht, ruimtelijkheid en transparantie terug te brengen, is de Universiteitsbibliotheek de ultieme ontmoetingsplaats geworden voor studenten om samen te werken en samen te studeren.’

Rotterdamse Architectuurprijs

De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam, georganiseerd door AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. De prijs bestaat uit een juryprijs en een publieksprijs en is bestemd voor het team van opdrachtgever, bouwer en architect. Uit maar liefst 44 ingezonden projecten werd door de vakjury een shortlist geselecteerd van tien projecten. 

Gemeentelijk monument

De Universiteitsbibliotheek die architect Elffers in 1968 op Campus Woudestein realiseerde, is een gemeentelijk monument. Als gevolg van verschillende ingrepen was het gebouw in de loop der jaren aangetast in zijn uitstraling en ruimtelijke kwaliteiten. Bovendien waren aanpassingen nodig om de huidige en toekomstige manier van studeren en werken te faciliteren. Zo digitaliseert het boekenbestand steeds verder en draait het op de universiteit steeds meer om ontmoeten, samenwerken en samen studeren. 

Het gerenoveerde gebouw heeft nu 900 studiewerkplekken, ca. 50 flexibele kantoorwerkplekken en biedt onderdak aan de boekencollecties van de Universiteitsbibliotheek en het Rotterdamsch Leeskabinet. Met de transformatie naar een modernistische bibliotheek op de universiteitscampus neemt de Erasmus Universiteit een voorschot op de toekomst.

© 2018 Dura Vermeer

a proud DotControl creation