woensdag 1 november 2017

Asfalt op basis van epoxybitumen heeft een twee tot vier keer langere levensduur dan bestaand asfalt. Dit type asfalt is in enkele andere landen reeds toegepast. TU Delft heeft dit idee naar Nederland gehaald en onderzoekt deze nieuwe technologie. Provincie Noord-Holland wil deze en enkele andere innovaties in de praktijk gaan testen en heeft daarvoor recent een samenwerkingsovereenkomst met de TU Delft ondertekend. Provincie Noord-Holland heef Dura Vermeer benaderd om een proefvak met het epoxyasfalt aan te leggen. Als de pilot slaagt, is het doel om het epoxyasfalt breder toe te passen. Het onderzoeksprogramma is op dit moment in volle gang. De komende periode wordt er nog een flink aantal laboratoriumtesten uitgevoerd. Het streven is om over ongeveer één jaar te testen op een echt wegvak in Noord-Holland.

Dura Vermeer wil als opdrachtnemer voorop lopen bij trends, uitdagingen en nieuwe ontwikkelingen. Eigen asfaltcentrales en veel aandacht voor innovaties in asfalt maken dit mogelijk. Technologiemanager Laurens Smal: ‘In Nieuw-Zeeland wordt epoxybitumen al op grote schaal in ZOAB toegepast. Daar is dus al veel ervaring met productie en verwerking van epoxyasfalt. ‘ Productmanager Robbert Naus: ‘We gaan zelf ook kijken naar de toepassing van epoxybitumen in de toplaag van tweelaags ZOAB. Dat zou in DBFM contracten vanwege de langere levensduur en minder onderhoud tot een gunstige aanbieding moeten leiden.’

Voor Dura Vermeer is één van de kernwaarden duurzaamheid. Asfalt dat langer mee gaat, heeft een grote maatschappelijke meerwaarde en is op termijn goedkoper voor de samenleving. Bovendien is er minder verkeersoverlast als er minder vaak onderhoud aan wegen gepleegd hoeft te worden.

Bij gangbare aanbestedingen wordt meestal de goedkoopste aanbieder gekozen en niet de beste kwaliteit. Opdrachtnemers bieden daarom meestal geen duurdere asfaltsoort aan. Overheden gaan steeds meer naar beheer- en onderhoudscontracten. Dura Vermeer gelooft in innovatie en duurzaamheid en is daarom grote voorstander van langdurige beheer- en onderhoudscontracten. Dat is voor overheden een goede keuze voor de langere termijn en ze dagen daarmee de markt uit om de beste oplossing aan te bieden in plaats van de goedkoopste.

© 2018 Dura Vermeer

a proud DotControl creation