woensdag 1 mei 2019

Iedereen kent het project Vathorst zo onderhand wel; het nieuwbouwproject in Amersfoort. Maar hoe zijn we daar terecht gekomen en wat staat Dura Vermeer allemaal nog te doen? Jos Roelofs, projectleider op het project, neemt ons mee vanaf het begin.

“Na een periode van plannen maken werd rond 1997 het masterplan ‘Vathorst’ opgesteld door de Gemeente Amersfoort in samenwerking met een aantal ontwikkelaars. Zij kwamen met de visie ‘een wereld van verschil’.” Begint Jos. En dat verschil vanuit die visie komt nu vooral tot uiting in de variatie van woningen, winkels, kantoren en het bestaande landschappelijke karakter, de bestaande bebouwing, het water van de rivier de Laak en het groen.

 

Terug naar het jaar 2000

“We werken vanaf het begin samen met ontwikkelaar BPD en Architect Mulleners + Mulleners en zijn samen gestart in 2001. Het eerste project vanuit Dura Vermeer voor Vathorst was ‘140 woningen Mulleners + Mulleners’. Daar is René Evers, nu bedrijfsleider in Hengelo, destijds nog gestart is als werkvoorbereider. Ik ben zelf vanaf 2004 op het project aan het werk gegaan.” vertelt Jos. Daarna is het hard gegaan. Het hele gebied werd verdeeld tussen Dura Vermeer, BAM, Heijmans en een aantal kleinere bouwbedrijven voor de vrije kavels.

 

Dura Vermeer heeft er al veel woningen gebouwd, maar ook kantoren en winkels zoals het Winkelcentrum Vathorst en Kees Smit. “Als je nu door Vathorst rijdt, fiets of loopt zie je een prachtige en gezellige nieuwbouwwijk waarbij de bewoners centraal staan en de identiteit van het landschap behouden is gebleven in de vorm van houtwallen, slootjes en verschillende wateren. Ook zijn in de architectuur verschillende elementen van boerderijen en natuur ingepast. Wat we horen van kopers is dat het echt ‘hun’ plek is geworden. Je ziet buren en wijkjes ook echt buurtschapjes vormen. Iedereen kent elkaar hier.” Een sociale wijk en niet standaard nieuwbouw. 

 

De wijken met een eigen woonsfeer

Vathorst is opgedeeld in verschillende wijken met allemaal een eigen woonsfeer: De Laak, De Bron, De Velden en Hooglanderveen. Bij het centrum begint de Laakzone heel stedelijk, met harde kades en veel bruggen. Richting het nieuwe plan Waterdorp omvatten de wijk steeds meer groen.  Bestaande bomen zijn hier ingepast en gebruik wordt gemaakt van het water. Diverse woningen hebben een overtuin, een privétuin aan de andere kant van de straat met een eigen aanlegsteiger.

 

Een stroom op zich

Eigenlijk is team Vathorst al jaren een woningbouwstroom op zich, voordat we de woningbouwstromen officieel hadden. Op het plan Waterdorp zijn nog steeds de partners en onderaannemers aan het werk, die vanaf het begin al meedraaien zoals Buitenhuis Grondwerk en Rikkert Metselwerk en Afbouw. Ook noemt Jos uitzendbureau Haldu: “Vanuit Haldu hebben Floyd en Theo, die al jaren vast onderdeel van het team zijn, dan ook eigen Dura Vermeer werkkleding gegeven.” Ze optimaliseren proces en product van deel naar deel en Jos merkt dat het door de jaren heen steeds makkelijker gaat.  “Daar hebben we nu, in deze drukke tijd, profijt van.”

 

Willy Middelhuis en Tom Rikhof zijn de uitvoerders van het plan. Als vaste modelleur voor Waterdorp is Michel Olde Meijerink ingeschakeld. Jos is enthousiast over Michel: “Hij bouwt het model op zo’n manier dat het in de uitvoering goed uitvoerbaar is. Hij is enorm betrokken en vraagt net zo lang door totdat hij precies weet hoe het in elkaar zit. Daar zijn we blij mee!”

 

Het oud-Hollandse Waterdorp

“We zijn nu bezig in De Laak, het plan Waterdorp. En dat waterrijke karakter is hier duidelijk terug te vinden. Het plan en de naam zijn gebaseerd op de oud-Hollandse waterdorpen en wordt echt heel mooi.” Het worden bijzondere woningen die anders dan anders zijn. Ze maken een kwalitatief statement, maar met een dorpse uitstraling die het water omarmt en warm aanvoelt.

 

De groene stroom pakt het straks over van de blauwe, waar Harold Heshusius projectleider wordt van de Laak 2B. Ook gaat het team aan de slag met een kantoorgebouw.

 

© 2019 Dura Vermeer

a proud DotControl creation