maandag 25 februari 2019

Na ‘Het Weggeler’ in Almelo en ‘Erve Mensman’ in Geesteren wordt nu ook gebouwd in Tubbergen. Dura Vermeer voert al een aantal jaar zowel nieuwbouw als exploitatiefase uit voor Trivium Meulenbelt Zorg (TMZ). Hier is de samenwerking al zo ingericht dat ons uitvoeringsteam zelfs uitgenodigd wordt voor personeelsfeestjes. Wout Mensink is BIM modelleur op het werk en heeft ook in Geesteren voor TMZ gewerkt. Hij voelt zich helemaal thuis daar en dat merk je meteen wanneer hij zo bij TMZ de keuken in loopt om Mathilde op te halen voor het ‘interview’. Naast Mathilde Broenink, die zorg draagt voor het restaurant en de catering, schoven ook Carolien Haarhuis Kottink (collega van Mathilde) en Chantal Groothuis Kuipers (activiteitenbegeleider bij TMZ) aan. Ze zijn alle drie al lange tijd werkzaam bij de zorgpartij. 

 

Het is de samenwerking die zorgt voor de sfeer

De missie van TMZ is ‘samen voor persoonlijke zorg’ en dat dragen ze uit. Het is de passie en de inzet van onze collega's die de persoonlijke zorg mogelijk maken. De samenwerking zorgt voor sfeer en gezelligheid. En dat is prettig voor bewoners, want dit zorgt meer voor een 'thuis' gevoel. 

 

Alle drie de dames zijn dan ook te spreken over de samenwerking op hun vestiging. “Het is gemoedelijk, kleinschalig en we doen het gewoon samen. We hebben allemaal de wil om het echt met en voor elkaar te willen doen.” Vertelt Carolien. "Het is de veelzijdigheid van het plannen en organiseren van allerlei activiteiten voor de mensen hier, samen met de afdelingen en vrijwilligers. Dat geeft energie." Legt Chantal uit. "We kunnen echt toegevoegde waarde bieden vanuit het restaurant,  op allerlei vlakken. Dat maakt het werk nog leuker." Vult Mathilde aan. 'De wil om het echt voor elkaar te doen maakt dat we hier werken zoals we werken.'

 

Het uitvoeringsteam loopt veel in en om het gebouw, maar daar hebben de bewoners en medewerkers geen ‘last’ van. Carolien: “Problemen zijn er eigenlijk niet. Er is vanaf het begin goed gecommuniceerd over de planning en eventuele overlast. Iedereen hier kent Edwin, de uitvoerder.” Mathilde vult aan: “De drempel richting Dura Vermeer is laag, dus als er wat is kunnen we zo even langs lopen. Andersom, als er pakketten voor de bouw gebracht worden weten onze collega’s waar het naartoe moet en is het voor de leverancier geen zoektocht. Zo helpen we elkaar.”

 

Er is gewoon een klik

Het grootste gedeelte komt uit Twente en kent (letterlijk) de taal van de bewoners en medewerkers. Maar dat is het niet alleen vertelt Wout: “Er is gewoon een klik. Op vrijdagmiddag eten we gehaktballen met de medewerkers en bewoners en we worden zelfs al uitgenodigd voor de activiteiten.” Er zijn zelfs drie bewoners die, voorzien van een eigen bouwhelm, de bouw goed in de gaten houden. “Laatst was een van de heren net iets te enthousiast door me op te sluiten en het hek al dicht te doen, terwijl ik nog binnen was.”

 

Chantal organiseert veel voor de bewoners: “De mensen vinden de activiteiten leuk en de klik met het uitvoeringsteam is er gewoon, dus waarom zouden we ze niet uitnodigen? Onze bewoners vinden het prachtig en wij ook. Een van die feestjes was het Oktoberfest, waarbij het uitvoeringsteam geheel in stijl meededen met houtzagen en spijkerslaan.” 

 

Wout: “Het is mooi én gezellig om mee te doen. We staan hier dagelijks op de bouw, die vast aan het bestaande gebouw geplaatst wordt, waardoor we hier veel mensen zien en kennen. Dit maakt het nog leuker en makkelijker in de samenwerking. Je leert elkaar niet alleen kennen via het benodigde werk. Voor Carnaval regelen wij de kratjespolka.”

   

Uitkijkend naar de nieuwbouw

Als alles klaar is, bestaat het complex uit totaal 50 woonplekken. Daarvan zijn er 34 voor somatische bewoners en 16 voor dementerenden. Iedereen kijkt uit naar de nieuwbouw vertelt Carolien: “Alles wordt nieuw, dat is natuurlijk altijd fijn, maar het wordt wel even wennen. Alle appartementen en huiskamers zijn nu nog op de begane grond en straks moeten bewoners echt naar beneden komen in verband met een extra verdieping. Ze krijgen allemaal een eigen appartement en we gunnen ze ook echt een plekje voor zichzelf." 

 

"Het moet straks allemaal zijn weg gaan vinden, maar omdat het contact met de bouw doorlopend is, blijven ze in gesprek over wat de meest logische mogelijkheden zijn." Vult Mathilde aan. 

 

De menselijke factor blijft altijd voorop staan

Het gebouw is zo ingericht dat de medewerkers zo efficiënt mogelijk kunnen werken. De menselijke factor blijft altijd voorop staan maar verschillende technische inpassingen ondersteunen de zorg in het nieuwe gebouw. Er worden bijvoorbeeld camera’s met sensoren in de ruimtes geplaatst zodat de slaapwacht kan zien of iemand uit bed is of niet. Chantal: “Dit gaat nu met controles, een aantal keer per nacht, waarmee de bewoners, soms onnodig, wakker worden.” Ook komt er een spreek/luisterverbinding, welke ervoor zorgt dat als iemand op de alarmknop drukt zij meteen een spraakverbinding hebben waarmee de bewoners gerust kunnen worden gesteld wanneer een zorgverlener niet direct kan komen. Dit zorgt voor extra veiligheid en efficiency. 

 

Wanneer de dames echt tevreden zijn met de nieuwbouw? Daar zijn ze het alle drie over eens: “Het moet straks allemaal zijn weg gaan vinden. Maar wanneer de sfeer zo gemoedelijk en gezellig blijft als nu zijn wij blij. En natuurlijk als alles op tijd klaar is.”

© 2019 Dura Vermeer

a proud DotControl creation