maandag 24 juli 2017

Dura Vermeer Bouw Hengelo realiseert in opdracht van Ontwikkelingscombinatie Noordgebouw vof Het Noordgebouw in Utrecht. Het Noordgebouw is onderdeel van het Utrechtse stationsgebied Hoog Catharijne, het meest dynamische knooppunt van Nederland. Op deze plek wordt een 24-uursgebouw gebouwd, waarin de stedelijke dynamiek van de plek wordt gecontinueerd. 

Het Noordgebouw
Het Noordgebouw is gesitueerd in het stationsgebied van Utrecht, pal aan het stationsplein oost waaronder de grootste fietsenstalling ter wereld wordt gerealiseerd. De totale oppervlakte is circa 22.700 m² bvo, met een basishoogte van 25 meter en accenten tot maximaal 38 meter. 

Het Noordgebouw wordt vanaf 2018 dé plek waar wonen, werken, ontmoeten, kennisdelen en netwerken samenkomen. Het concept sluit aan bij de gedachte van een 'Urban Hub'. Ontmoeten, kennisdelen en netwerken staan centraal. Het concept past bij de toenemende behoefte om vernieuwend te werken én te wonen. Binnen het gebouw wordt het ontmoeten centraal gesteld en vormgegeven als getrapte vallei, welke fungeert als kloppend hart. Een combinatie van een hotel met 162 kamers, restaurant, bar en wellness, kantoor met vergaderfaciliteiten, 16 appartementen en winkels.

Bouwen op een postzegel
Naast het Noordgebouw, zijn nog 21 projecten in uitvoering in de stad. De bereikbaarheid van de projectlocatie, de raakvlakken met de aangrenzende bouwprojecten, samen met de kleine postzegel waarop het project gebouwd wordt, maakt het logistiek een grote uitdaging voor het team. Zowel met betrekking tot het kranenplan als de leveringen en bereikbaarheid. “Maar zeker zo leuk”, stelt Bart. “De sleutel van het succes ligt bij de samenwerking in het team en de waarde die ieder teamlid toevoegt vanuit zijn eigen kennis en kunde en op zijn eigen wijze. Een goede voorbereiding zorgt voor voorspelbaarheid van de uitvoering.”

Om de bouwlogistiek in goede banen te leiden is een vanzelfsprekend een uitgebreid logistiek plan opgesteld. Met name de enorme hoeveelheid afbouwmaterialen zijn hierin een grote uitdaging. Daarom wordt gebruik gemaakt van een logistieke HUB. Hier kunnen de diverse partijen volle vrachten leveren. Van daaruit worden de dagproducties samengesteld en geladen. De dagproducties worden vanaf 16.00 uur geleverd op de bouw. Daar staat een team klaar die alle materialen op de werkplek brengt. Bij terugkeer nemen zij tevens al het dagelijkse afval mee terug naar de HUB. Monitoring en inplannen van logistiek gebeurd via een computerprogramma. Via die weg kun je de voorraad op de HUB bekijken, vrachten volgen en daar de kraancapaciteit en liftcapaciteit mee reserveren en op de bouw. 
 

© 2018 Dura Vermeer

a proud DotControl creation